Siirry sisältöön

Musiikinhistoria

Konsertto Suomessa 1800-luvun lopusta modernismin kynnykselle

8.9.2020 / Murtomäki, Veijo

Suomalaissäveltäjiä Ruotsilla ja sen myötä osin Suomellakin on oma musiikinhistoriansa keskeytyksettä keskiajasta lähtien, joskaan säveltäjiä ei löydy jokaiselta aikakaudelta. Suomalaisia renessanssisäveltäjiä ei tunneta, ja myöhäistä barokkiakin edustaa vain muutama näyte.…

Metodin suuntaviivoja

13.2.2019 / Oramo, Ilkka

  …we can view the past, and achieve our understanding of the past, only through the eyes of the present. (E. H. Carr) Die Vergangenheit… kann erst durch Vermittlung der…

Suomen musiikinhistorian vaiheita

10.2.2019 / Oramo, Ilkka

Alku Ensimmäiset kirjalliset maininnat suomalaisten musiikista sisältyvät Henrik Gabriel Porthanin teokseen De poësi fennica (1766–78) ja Jacob Tengströmin Kuninkaallisessa kirjallisuuden, historian ja muinaisesineiden akatemiassa (K. Vitterhets-, Historie och Antiqvitets-Academien) Tukholmassa…

Suomesta, suomalaisista ja Suomen musiikista

8.2.2019 / Oramo, Ilkka

Suomen kansan alkuperästä on kaksi teoriaa. Muuttoteorian mukaan suomalais-ugrilaisten kansojen alkukoti oli Volgan mutkassa Keski-Venäjällä, josta suomalaiset päätyivät ensin Baltiaan ja sitten Suomenlahden pohjoispuolelle. Teorian perustelu on kielitieteellinen: rakenteellisesti suomen kieli on…

Kultakauden konsertto

29.5.2009 / Oramo, Ilkka

Vuosien 1882 ja 1918 välillä Suomessa sävellettiin puolen toistakymmentä konserttoa ja muutama konserttikappale ja muu teos soolosoittimelle ja orkesterille, säveltäjinä Sibelius, Melartin, Mielck, Palmgren, Furuhjelm, Aarre Merikanto, Pingoud, Linko ja…

Musiikin historia, musiikinhistoria

8.9.2008 / Oramo, Ilkka

Termi musiikin historia viittaa musiikin vaiheisiin (esim. länsimaisen musiikin historia), musiikinhistoria taas musiikin historian tutkimukseen ja kirjoitukseen; kohde ja sen kuvaus kietoutuvat toisiinsa. Edelläkävijöitä Musiikinhistorian edelläkävijöinä voidaan pitää kahta 1600-luvun…

Musiikin ja sävellysten lajeista

28.2.2006 / Oramo, Ilkka

Lajikäsitteet ovat vuosisatojen ajan kuuluneet jokapäiväiseen kielenkäyttöön musiikista puhuttaessa. Lajin käsitettä on käytetty ainakin kahdessa eri merkityksessä. Musiikin lajeja ovat esimerkiksi kansanmusiikki ja taidemusiikki, kirkkomusiikki ja konserttimusiikki, kotimusiikki ja salonkimusiikki, soitinmusiikki…

Onko Suomen kansalla musiikinhistoriaa?

13.3.1985 / Oramo, Ilkka

Topelius esitti 1843 eräässä puheessaan kysymyksen ”Äger finska folket en historie?”. Sen oli herättänyt Hegelin teesi, että historian tapahtumat, res gestae, ja historiankirjoitus, historia rerum gestarum, syntyvät käsi kädessä ja että ne…

Takaisin ylös